Kilo vermek için yapabileceğiniz birçok farklı yöntem var. Bunlar arasında düzenli spor, düzenli ve sağlıklı sizin bünyenize uygun diyet listesi veya düzenli bir beslenme sistemi, kan gurubuna göre diyet listesi, protein ya da karbonhidrat diyeti gibi diyetler sayılabilir. Ancak zayıflamak için yapılabilecek her şeyi yaptığınıza inanıyorsanız ve buna rağmen bir türlü zayıflayamıyorsanız mutlaka bir yerlerde bir yanlı yapıyorsunuz demektir. Bu yanlışların neler olabileceğine birlikte değinelim. İşte size zayıflamanızı engelleyen bazı faktörler;
1. Popüler Diyetler
Gazetelerden, internetten, televizyondan, arkadaşlarınızdan duyduğunuz bazı diyet listeleri vardır. Şu diyetle şu kadar zamanda şu kadar kilo veriliyor diye duyduğunuz her diyete zayıflamak için sarılıyorsanız, işte en büyük yanlışı burada yapıyorsunuz demektir. Çünkü nasıl her insanın saç rengi, boyu, kaşı, gözü farklıysa iç organlarının işleyişi de farklıdır ve zayıflayıp kilo alma şeklide farklı olacaktır. Yani başkasına 10 kilo verdiren bir diyet listesi size 1 kilo verdirebilir. Size 5 kilo verdiren bir diyet listesi başkasına hiç kilo verdirmeyebilir. Bu sebeple asla başkalarından aldığınız diyet listelerini kendinize uygulamaya çalışmayın. Kilo vermek istiyorsanız kesinlikle bir diyetisyene gidin. Diyetisyeniniz sizden kan, idrar gibi birçok tahlil isteyecektir. Bu tahliller sonucunda tamamen sizin değerlerinize göre özel olarak hazırlanmış bir diyet listesi verecektir. Muhtemelen sizin kan gurubunuza ve tahlil sonuçlarınıza göre verilen diyet listesi mutlaka işe yarayacaktır. O yüzden popüler diyetleri yapmak yerine kendinize özel diyet listesini diyetisyeninize hazırlatıp bu diyet listesini uygulayın.
2. Kansızlık
Türlü türlü diyet listesi uyguluyorsunuz, spor yapıyorsunuz ancak bir türlü zayıflayamıyorsanız, kansızlık yani anemi hastalığınız olabilir. Kansızlık yüzünden kilo veremeyen kişiler genelde kadınlardır. Kansız olan kişi güçsüz, enerjisiz kaldığı için spor yapamayan, egzersiz yapamayan bir hal alırlar. Bu sebeple kilo verememekten şikâyetçi iseniz kan değerlerinizi ölçtürün. Şayet kansızlık hastalığı çıkarsa, doktorunuz size kansızlığı gidermek için gerekli tedaviyi uygulayacaktır ve sizde bu süreçte kolayca kilo vermeye başlayabilirsiniz.
3. İnsülin Direnci
İnsilün sorunun olduğu kişilerde, insülün miktarı çok abartılı ise kişi ne yaparsa yapsın bir türlü zayıflayamaz. Öncelikle şeker hastalığını tedavi ettirme yoluna giderse hızla kilo verebilme imkânına da kavuşabilir. Zira vücutta bulunan şeker molekülünün ilenebilmesi için gerekli oranda insülüne ihtiyaç olacaktır. Bu sebeple önce şekerinizi ölçtürün ve doktorunuzun tavsiyesi ile birlikte değerlerinizi alıp bir diyetisyene görünün.
4. Tiroid Bozuklukları
Aslında kilo vermek isteyip de zayıflayamayan birçok kişinin ortak sorunudur tiroid bozukluğu. Çoğu kişi ne kadar uğraşırsa uğraşsın bir türlü kilo veremez. Hâlbuki doktora gidip gerekli tiroid tahlillerini yaptırsa ve çıkan sonuçlara göre tedavi yöntemine gitse hızla kilo vermeye başlayabilir. Yaptırılan tiroid testlerinde tiroid değerleriniz yavaş çalıştığı ortaya çıkarsa bu sizin kilo verememenizin en büyük sebebidir aslında. Yavaş çalışan tiroidleriniz normal çalışma düzenine dönünce kilo vermeniz kolaylaşır ve artık diyet listelerinizi uyguladığınızda zayıflamaya başlarsınız. Bu sebeple kilo veremiyorsanız mutlaka tiroid testlerinizi yaptırın.
5. Yanlış İlaç Kullanımı
Özellikle son 5 yıldır piyasada satılan zayıflama ilaçları, yağ yaktırdığını iddia eden ilaçlar gibi bazı ilaçlar satılmaktadır. Bu tür zayıflama ilaçlarının özellikle sağlık bakanlığı onaylı olmayanları kullanıldığı sürece zayıflatırken bırakıldığı andan itibaren hızla verdiğiniz kilonun en azından 2 katını alırsınız. Bu süreçten sonra yapmaya çalıştığınız sporlar, egzersizler, diyet menüleri artık zayıflama ilacı kullanımından önceki kadar işe yaramamaya başlar. Bu sebeple asla doktor tavsiyesi dışında hiçbir zayıflama ilacını kullanmamak gerekir.
6. Diğer Hormon Bozuklukları
Sürekli, hızla kilo alıyorsanız, ne yaparsanız yapın bir türlü zayıflayamıyorsanız, sürekli ödem sorunu ile uğraşıyorsanız, mutlaka hormon testi yaptırın. Zira hormonlarınızda bir sorun varsa ne yaparsanız yapın, kilo veremezsiniz. Gerekli hormon testleriniz yapıldıktan sonra hormonlarınızda sorun çıkarsa, hormon tedavisi yoluna gidilip, bunun yanında da otomatik olarak zayıflamaya başlayabilirsiniz.
7. Egzersiz Olmadan Diyet Yapmak
Türlü türlü kendinize uygun diyetler yaparak zayıflayabilirsiniz ancak bu zayıflama kalıcı bir zayıflama olmuyorsa, tekrar kilo alıyorsanız, burada eksik olan olgu egzersiz yapmıyor oluşunuzdur. Kalıcı ve sağlıklı bir zayıflama istiyorsanız size özel, diyetisyen tarafından hazırlanmış diyet menüsünün yanına mutlaka egzersiz yapmalısınız. Zira diyet ile kilo verirken egzersiz yapmazsanız hem verdiğiniz kilo kalıcı olmaz hem de derinizde sarkmalar meydana gelir.
8. Psikolojik Problemler
Bazen kilo verememenin altında tamamen psikolojik etkenler yatabilir. Kişide depresyon, anksiyete, uykusuzluk, aşırı uyku hali, şizofreni, alkol gibi sorunlar mevcutken kişi sürekli kilo almaya ve bir türlü zayıflayamamaya başlar. Kişi psikolojik rahatsızlıklarını tedavi ettirmediği sürece zayıflaması zorlaşmaya devam edebilir.
9. Mide Bağırsak Sistemi Problemleri
Kişi ne kadar egzersiz, diyet yaparsa yapsın bir türlü zayıflayamıyorsa mide ve bağırsaklarında sorun olabilir. Yani mide ülseriniz, gastirt, reflü, kabızlık gibi sorunlarınız olursa kilo vermeniz zorlaşacaktır. Bu sebeple öncelikle ülser tedavisi, reflü tedavisi, kabızlık tedavisi alarak zayıflamaya ilk adımı atabilirsiniz.